• VYHODNOTENIE

            ÚSPECH V OKRESNOM KOLE

            TECHNICKEJ OLYMPIÁDY (2021/2022)

             

            Technická olympiáda (TO) je súťaž určená žiakom vyšších ročníkov ZŠ a 1. až 4. ročníka osemročných gymnázií v Slovenskej republike, ktorá svojim obsahom motivuje žiakov k tvorivej činnosti. Súťaž má postupový charakter a teoretickú a praktickú časť.

            Znie to trochu paradoxne, ale aj technické znalosti a zručnosti je možné preukázať dištančným spôsobom. IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže v spolupráci so Slovenskou komisiou Technickej olympiády sa s danou epidemiologickou situáciou rozhodla popasovať a pripravila pre súťažiacich všetky kolá – teda od školského cez okresné, krajské až po vyvrcholenie celoštátnym kolom.

            Žiaci sa pripravovali pod vedením Ing. Jána Hinoru. Súťažili v online teste, v ktorom preukázali nielen teoretické technické vedomosti, ale potrápili sa aj s virtuálnymi praktickými úlohami.

             

            Na treťom mieste v okrese sa umiestnili dvaja žiaci zo Základnej školy Bátorove Kosihy:

            Filip Tóth - žiak 8. ročníka,

            Ákos Hendrik - žiak 9. ročníka.

             

            Víťazom srdečne gratulujeme a všetkým súťažiacim prajeme silnú motiváciu do ďalšieho technického štúdia a radosť z praktického „majstrovania“.

          • VYHODNOTENIE

            Strieborné pásmo v projekte

            „HOVORME O JEDLE“

             

            Celoslovenskú súťaž Hovorme o jedle organizovala už deviaty krát Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora a Centrum rozvoja znalosti o potravinách.

            Do súťaže bolo prihlásených 258 škôl z celého Slovenska, pričom naša škola získala strieborné pásmo.

            Počas Týždňa zdravej výživy žiaci so svojimi triednymi učiteľmi zrealizovali množstvo aktivít na vyhlásené denné témy o potravinách. Spomedzi programov bol hlavný „Deň ovocia a zeleniny“, na ktorom žiaci z ovocia a zeleniny vytvárali rôzne zaujímavé výtvory, tvorili rôzne postery o dôležitosti ich konzumácie, pripravovali zeleninovo-ovocné jedlá a venovali sa športovým aktivitám. Zo zrealizovaných aktivít k vyhlásenej téme sme zaslali súťažný príspevok – prezentáciu. Zapojili sme sa aj výtvarnými prácami do súťaže Chutné maľovanie a literárnou tvorbou do súťaže Najzdravšie ovocie a zelenina rastie za rohom. Cieľom súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasť zdravého životného štýlu.

            Mgr. Alena Bazsóová

        • VYHODNOTENIE
          • VYHODNOTENIE

            Geografická olympiáda

            Aj napriek tomu, že Geografická olympiáda pre mnohých žiakov znie nudne, stále sa nájdu nadšenci, ktorí sa chcú učiť nové veci. Títo žiaci však vedia, že získané vedomosti prinášajú ovocie nielen vo forme odmien, ale aj postupu do ďalšieho vyššieho kola olympiády. V stredu 24. októbra 2021 sa uskutočnilo školské kolo 50. ročníka Geografickej olympiády. S ohľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu sa po prvýkrát konalo prostredníctvom online testu na celom Slovensku. Školských kôl sa mohli zúčastniť všetci žiaci, ktorí o to prejavili záujem. Čas na vypracovanie testu bol maximálne 90 minút, úspešným riešiteľom bol každý, kto dosiahol minimálne 55 bodov zo 100 možných. Do okresného kola postupuje za školu Ľuboš Ondrejó žiak piateho ročníka, ktorý získal 90 bodov.

            Srdečne mu gratulujeme a prajeme veľa šťastia v okresnom kole, ktoré bude 17. februára 2022.

             

            Mgr. Klára Szászová

          • VYHODNOTENIE

            Expert geniality show

            Expert geniality show je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a žiakov stredných škôl. V tejto súťaži môžu žiaci predviesť svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok. Za neľahkých podmienok, s prísnymi opatreniami, no predovšetkým s veľkou chuťou sa v utorok 30. novembra 2021 naši súťažiaci pustili do riešenia zadaných úloh. Niekto si pochvaľoval, niektorých potrápilo, ale stálo to za to. Zvládli to.  Radi súťažia, radi sa učia aj veci mimo školy a to teraz zužitkovali naplno. Súťaže sa zúčastnilo 9 odvážnych žiakov našej školy, ktorí mali chuť zmerať si sily s rovesníkmi z celého Slovenska. Popasovali sa s dvomi súťažnými témami. Úlohy neboli vôbec jednoduché. Súťažiaci mali možnosť vybrať si 2 témy z ponúkaných šiestich súťažných tém. Pri vyhodnotení mohli získať titul TOP EXPERT, ak sa umiestnili v celkovom poradí 1. – 100. mieste. Toto sa podarilo dvom žiakom našej školy, Ľubošovi Ondrejóovi z 5. ročníka a Filipovi Tóthovi z 8. ročníka.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme.

            Mgr. Alena Bazsóová – koordinátor súťaže

          • VYHODNOTENIE PROJEKTU

            Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            Ako každý rok aj tohoročná súťaž o Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice nás veľmi potešila, a to hlavne žiakov. O to viac, že minulý rok sme sa súťaže pre dištančné vzdelávanie nevedeli zúčastniť. Téma tohoročnej súťaže: “Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou“ nás zaujala. Mali sme množstvo nápadov. Tak učitelia ako aj žiaci. V škole máme peknú knižnicu, do ktorej nám minulý rok z projektu Čítame radi pribudlo niekoľko nových titulov kníh.

            Cieľom súťaže bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici,  k čítaniu či poznávaniu nového. V projekte sme sa umiestnili na peknom 28. mieste. Súťaže sa zúčastnilo okolo 200 základných a stredných škôl z celého Slovenska.

             

            Deň školských knižníc bol zameraný na:

            • podporu zážitkového učenia školskou knižnicou

            • podporu dobrého vzťahu žiakov ku knihe, k čítaniu, ku knižnici, k poznávaniu nového

            • zopakovanie vedomostí o povesti a rozprávke hravou formou

            • poznanie histórie v období Veľkej Moravy v spojitosti so vznikom prvého slovanského písma a jazyka

            • tvorivé písanie, transformáciu textu

            • pokus o dramatizáciu pretransformovaného textu povesti Zakopaný meč pod Zoborom

            • využitie Vokatívu v slovenskom jazyku

            • rozvíjanie čítania s porozumením

            • literárne ale aj matematické činnosti rozvíjajúce kreativitu a fantáziu žiakov

            • aktivity zamerané na spoluprácu a kolegialitu

            • tvorivé trávenie voľného času

            • prácu s IKT, vedieť orientovať sa a vyhľadávať informácie na internete, na

            webových stránkach

            Zodpovedná p. uč. A. Labanczová

          • Čestné vyhlásenie

            Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie

            V EduPage bude čoskoro k dispozícii možnosť podať Čestné vyhlásenie o pozitivite AG samotestu a o absolvovaní izolácie.

            Školy môžu žiakom umožniť podávanie Čestného vyhlásenia o pozitivite AG samotestu a o absolvovaní izolácie elektronicky cez EduPage.Na základe uvedeného dátumu vykonania Ag samotestu s pozitívnym výsledkom tak škola eviduje u žiaka výnimku z karantény platnú po dobu 180 dní.

          • SÚŤAŽ YPSILON

            Ypsilon - slovina je hra

            V piatok 9. decembra 2021 riešilo 14 žiakov našej školy úlohy súťaže Ypsilon - slovina je hra. Je to zábavná súťaž pre žiakov základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk ako vyučovací predmet. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu. Do súťaže sa v 4. ročníku zapojilo 7 žiakov; v 5. ročníku 2 žiaci; v 6. ročníku 2 žiaci a v 7. ročníku 3 žiaci. Mali vyriešiť testové úlohy, ktoré preverili ich schopnosť čítať s porozumením, riešiť rôzne tajničky a viacero tvorivých úloh. Na vyplnenie testu mali 45 minút a už vieme aj výsledky, ktoré visia na nástenke na dolnej chodbe.

             

            Všetci súťažiaci získali diplom, sladkú odmenu a tí najlepší aj pero. Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutoční na konci školského roka 2021/2022.

            Tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

             

            1. miesto:

              Ľuboš Ondrejó (5. roč.) 100%
            2. miesto:

              Tamás Novák (4. roč.) 96%
              Rebeka Szitásová (7. roč.) 96%
            3. miesto:

              Zoltán Matušek (4. roč.) 92%
              Ronald Gažo (4. roč.) 92%
              Adem Braham (6. roč.) 92%
              Rebeka Mészárosová (7. roč.) 92%

             

            Úspešní riešitelia:

            Viktor Szitás (4. roč.)

            Nimród Karkó (4. roč.)

            Petra Töröttőová (4. roč.)

            Laura Koczkásová (7. roč.)

            Bettina Baranyaiová (6. roč.)

            Rebecca Karkó (5. roč.)

            Ádám Juhász (4. roč.)

             

            Mgr. Alena Bazsóová – koordinátor súťaže

          • IINFORMÁCIA

             

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Dovoľujeme si Vás upozorniť, že dňom 25. januára 2022 nadobudla účinnosť vyhláška č.7 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácii osôb pozitívnych na ochorenie COVID – 19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19.

            Podľa citovanej vyhlášky sa mení dĺžka karantény u osôb pozitívnych na ochorenie COVID - 19 na 5 dní odo dňa vykonania testu, alebo odo dňa objavenia sa klinických príznakov. Karanténa osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID – 19 končí uplynutím 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa u tejto osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúcu pracovnú činnosť.

            Po ukončení karantény je osoba od 6. rokov veku po dobu 5 dní povinná mať prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu, alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom. 

            U žiakov v škole a školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky.

            Úzky kontakt je kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte nemali prekryté horné dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 a boli v priamom fyzickom kontakte, alebo osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút, alebo osoby boli v interiérovom, alebo inak uzavretom priestore dlhšie ako 5 minút, alebo osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.

            Aktuálne platné vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sú verejne prístupné na webových sídlach úradov: www.uvzsr.sk a www.ruvzkn.sk.

            Poznamenávame, že výklad resp. uvedená informácia nemá právnu závažnosť ani neslúži ako záväzná interpretácia platnej legislatívy.

          • NÁVRAT DO ŠKÔL

            ŽIACI SA VRÁTIA DO ŠKÔL V PLÁNOVANOM TERMÍNE 10. JANUÁRA 2022.

            • Prezenčné vyučovanie začne v tomto termíne v materských, základných i stredných školách.
            • Minister školstva vyzval rodičov, aby žiakov pred nástupom pretestovali a aby sa žiaci ideálne testovali v prvých týždňoch 2x do týždňa.
            • Fungovanie škôl sa bude opäť riadiť Školským semaforom.
            • Na školách budú podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva naďalej povinné rúška.
            • Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka (Príloha č. 1).
            • Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.
        • Projekty