• TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY
          • TÝŽDEŇ ZDRAVEJ VÝŽIVY

            Hovorme o jedle


            Naša škola sa každoročne zapája do projektu „Hovorme o jedle.“ 

            Tohtoročného deviateho ročníka súťažno-vzdelávacieho projektu o potravinách sme sa zúčastnili s veľkým nadšením. Projekt organizuje SPPK spolu s Centrom rozvoja o potravinách. 

            V našej škole sa 14. októbra „hovorilo“ o jedle viac ako po iné dni. 

            Na každý súťažný deň boli vypísané dve denné témy, na ktoré sme vymýšľali a realizovali rôzne aktivity. Z desiatich možných tém sme sa zapojili do piatich. Realizovali sme veľké množstvo aktivít. Niektoré prebiehali v jednotlivých triedach, iné boli pripravené pre 1. alebo 2. stupeň. Boli aj také podujatia, ktoré mali celoškolský charakter. K všetkým aktivitám sme vypracovali päť prezentácií a 5 metodických listov. 

            Je za tým veľa práce, ale robíme to radi. Snažíme sa o to, aby v škole nebola nuda a aby sa vždy niečo zaujímavé dialo. Pozitívne ohlasy na naše súťažné aktivity sú pre nás najlepšou odmenou. 

            Do projektu sa s veľkým nadšením zapojili všetci žiaci našej školy. Vyskúšali pripraviť zdravú desiatu. Žiaci skladali "zeleninovo-ovocné" básničky, ochutnávali zdravé nátierky, pripravovali rôzne plagáty na tému ovocia, zeleniny, orechov, osvojovali si slovnú zásobu rôznych druhov potravín v nemčine aj angličtine, skladali potravové pyramídy, pripravovali a ochutnávali rôzne zeleninové a ovocné pokrmy, ako aj lahodnú studenú smotanovú tortu. Naučili sa ako správne skladovať potraviny v chladničke a predchádzať tak vzniku potravinového odpadu. Talent a šikovnosť sme prezentovali v troch oblastiach: vo výtvarnej súťaži „Chutné maľovanie“, vo fotografickej súťaži „Očami gurmána“ a v literárnej súťaži projektu s ústrednou témou „Najzdravšie ovocie a zelenina rastie za rohom“. V literárnej časti sa podarilo našim žiakom zložiť básne. Boli to tak nádherné diela, že si právom zaslúžia veľkú pochvalu. Tá ale patrí aj vyučujúcim, ktorí žiakov neustále motivujú a rozvíjajú ich kreativitu. Naše diela sme odoslali a netrpezlivo čakáme na vyhodnotenie súťaže.

        • CELOSLOVENSKÝ PROJEKT
          • CELOSLOVENSKÝ PROJEKT

            MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠKOLSKÝCH KNIŽNÍC

             

            Slovenská pedagogická knižnica vyhlásila 17. ročník celoslovenského projektu

             

            Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice“

            k Medzinárodnému dňu školských knižníc, ktoré sa uskutočnilo 25. októbra 2021 aj v našej škole v Bátorových Kosihách.

             

            Celoslovenský projekt sa uskutočnil pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

             

            Medzinárodný deň školských knižníc (International School Library Day) prvý raz vyhlásila Dr. Blanche Woolls, prezidentka Medzinárodnej asociácie školského knihovníctva (International Association of School Librarianship), v roku 1999. Odvtedy sa uskutočňuje každoročne štvrtý októbrový pondelok. Tohoročnou témou Medzinárodného dňa školských knižníc bolo: „Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou“.

            Cieľ celoslovenského projektu:

            Zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici, k čítaniu a poznávaniu nového.

             

            Aj tohoročná súťaž o Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice nás veľmi potešila, a to hlavne žiakov. O to viac, že minulý rok sme sa súťaže pre dištančné vzdelávanie nevedeli zúčastniť. Téma tohoročnej súťaže: “Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou“ nás zaujala. Mali sme množstvo nápadov. Tak učitelia ako aj žiaci. V škole máme peknú knižnicu, do ktorej nám minulý rok z projektu „Čítame rady“ pribudlo niekoľko nových titulov kníh, medzi nimi aj knihy slovenských povestí. Nedalo sa inak, bolo rozhodnuté. Vyberieme si povesť, s ktorou budeme pracovať.

            Po krátkom spoločnom úvode vo vestibule školy, ktorý mala pani knihovníčka školy a pani riaditeľka, sa žiaci rozišli do učební a knižnice. Niektoré deti pracovali vo vestibule školy. Každý pracoval ako včelička. Tvorivosti sa medze nekládli. Šiestaci a piataci pracovali s povesťami a rozprávkami. Ukázalo sa, že mnohí z nich majú básnického ducha a sú to hotoví malí spisovatelia. Dokázali povesť pretransformovať do novej, modernej podoby a nakoniec povesť zdramatizovali a zahrali pred publikom celej školy, za čo ich žiaci odmenili veľkým potleskom. Ani siedmaci nezaháľali, strávili dopoludnie literárnymi hrami a rébusmi. Deviataci vytvorili pracovný zošit z matematiky pre prvý ročník a ôsmaci pátrali po Rubikovej kocke, pričom sa dozvedeli veľa osožných poznatkov. Žiaci z prvého stupňa sa premenili na rozprávkové postavičky, prečítali si knihu Moja mama je bosorka a v prestrojení zakončili svoje aktivity diskotékou. Žiaci pracovali v priateľskej, radostnej atmosfére a na konci dňa si odniesli domov nielen nové poznatky a zážitky, ale aj radosť z prežitého dňa a peknej pracovnej atmosféry. Ďakujem všetkým učiteľom, žiakom ale aj pani riaditeľke, že sa nám takýto pekný deň podarilo uskutočniť.

            Teraz nám už ostáva len veriť v čo najlepšie umiestnenie v tejto súťaži aj keď si myslím, že víťazom je každý, kto sa do tejto súťaže zapojí. A. Labanczová

          • Nariadenie RÚVZ

            POUČENIE

            pre žiakov, zamestnancov a zákonných zástupcov žiakov

            OSOBY, KTORÉ BOLI V ÚZKOM KONTAKTE

            S OSOBAMI POZITÍVNYMI NA OCHORENIE COVID-19,

            POVINNÍ DODRŽIAVAŤ KARANTÉNNE OPATRENIA.

            PaedDr. Tímea Szegiová, riad. školy

             

          • OZNAM

                  Riaditeľstvo Základnej školy slovenskej v Bátorových Kosihách oznamuje, že otvorenie školské roka bude

                     2. septembra 2021 (vo štvrtok) o 8,00 hodine.

             

            Zákonný zástupca predkladá pri prvom nástupe žiaka do základnej školy - „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ - žiak neprejavuje príznaky prenosného ochorenia COVID 19 a nemá nariadené karanténne opatrenie. Tlačivo sa nachádza v prílohe  alebo si môžete vyzdvihnúť v škole.

            Žiaci musia nosiť rúško všade vo vnútorných priestoroch základnej školy.

            Oznamujeme záujemcom, že do Základnej umeleckej školy Ferenca Liszta zo Štúrova pracujúcej v budove základnej školy a to vyučovanie spevu, hry na nástroji (klavír, zobcová flauta, gitara) a výtvarnej výchovy, si rodičia môžu zapísať svoje dieťa v budove základnej školy.

          • Záujem o testovanie klokotacími PCR testami medzi rodičmi žiakov

            Na začiatku školského roka 2021/2022 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „ministerstvo“) umožní jednorazové testovanie kloktacími PCR testami všetkých žiakov základných škôl (0. -9. ročníka) a všetkých žiakov špeciálnych základných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o toto testovanie, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie kloktacími PCR testami dobrovoľné.

            Možnosť testovania kloktacími PCR testami bude dostupná len na začiatku školského roka.

            HARMONOGRAM PRE REALIZÁCIU TESTOVANIA KLOKTACÍMI TESTAMI NA ZAČIATKU ŠKOLSKÉHO ROKA 2021/2022

            1. Od 23. 8. 2021 do 26. 8. 2021 škola zistí záujem o testovanie klokotacími PCR testami medzi rodičmi žiakov (napr. cez EDUPAGE). Tí svoj súhlas so spracovaním osobných údajov v súvislosti s testovaním žiaka vyjadria prostredníctvom tlačiva – „Súhlas dotknutej osoby“ a „Zber údajov“. Ak sa testovanie vykonáva v domácom prostredí, rodič vyplní iba tlačivo „Čestné prehlásenie – samoodber“. Vzory týchto tlačív sú uverejnené na webovej stránke https://minedu.sk/kloktacie-testy-na-skolach/.
            2. Do 26. 8. 2021 do 10:00 riaditeľ školy na základe zisteného záujmu objedná potrebný počet testov prostredníctvom formuláru https://covid2021.iedu.sk/kloktanie/pridaj. Požiadavky po tomto termíne nebudú akceptované ministerstvom, ani dodávateľmi.
            3. Po objednávke sa dodávateľ spojí so školou a dohodne spôsob distribúcie a realizácie testovania kloktacími PCR testami. Kontaktné údaje dodávateľov podľa krajov sú zverejnené na webovej stránke https://minedu.sk/kloktacie-testy-na-skolach/. Dodávateľ inštruuje školu kedy, a akým spôsobom budú vytvorené zoznamy žiakov, ktorí sa budú testovať.
            4. Od 30. 8. 2021 sa uskutoční distribúcia testov priamo do škôl v termíne dohodnutom školou s dodávateľom.
            5. Od 2. 9. 2021 do 5. 9. 2021 sa realizuje testovanie žiakov. Škola na základe dohody s dodávateľom testov určí deň a spôsob realizácie testovania kloktacími PCR testami. Škola informuje rodičov o dni a spôsobe realizácie testovania kloktacími PCR testami.
            6. Deň zberu testov si škola dohodne s dodávateľom kloktacích testov individuálne. Testy budú vyzdvihnuté dodávateľom na adrese školy.
            7. Do 72 hodín od zozbierania testov bude doručený výsledok testu prostredníctvom SMS alebo e-mailu rodičovi. Škola obdrží takisto anonymizovaný výsledok testovania prostredníctvom e-mailu. V prípade, že rodič neobdrží výsledok testu, kontaktuje dodávateľa.Podrobnosti o spôsobe zadania požiadavky o kloktacie PCR testy, ako aj podrobné informácie o spôsobe vykonania testovania kloktacími PCR testami nájdete v dokumente „Inštrukcia pre testovanie kloktacími PCR testami na začiatku školského roka 2021/2022- spoločná inštrukcia pre všetky kraje v SR.

            Formulár na nahlásenie požadovaného množstva kloktacích testov na ochorenie spôsobené vírusom SARS-CoV-2 : https://covid2021.iedu.sk/kloktanie/pridaj

            V prípade potreby usmernenia pri zadávaní požiadavky do online formuláru môžete kontaktovať call centrum ministerstva školstva: 0800 138 033 – voľba 9.

            Otázky ohľadom samotného priebehu testovania, distribúcie odberových sád a doručenia výsledku testu, prípadne ďalšie otázky zodpovedajú samotní poskytovatelia služby:

            Školy v Trenčianskom, Trnavskom, Nitrianskom, Banskobystrickom a Košickom samosprávnom kraji:

            Názov poskytovateľa služby: UNIPHARMA - 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť (spoločnosť pre testovanie a diagnostiku Lifebrain COVID Labor GmbH)

            +421 2 32 26 0916

            hotline@testujemeskoly.sk

            1. Inštruktážne video pre školy v Trnavskom, Nitrianskom, Košickom, Banskobystrickom, Trenčianskom samosprávnom kraji o testovaní kloktaním: https://testujemeskoly.sk
            2. Informatívne video o testovaní kloktaním: https://youtu.be/yf1HvS25CCs

            Súbory na stiahnutie

             

          • OPATRENIA K NÁSTUPU

            Ministerstvo školstva za účelom udržať bezpečné prostredie v školách a školský zariadeniach zostavilo manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR v školskom roku 2021/2022, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky škôl a školských zariadení, vrátane špecifík dodržiavania protiepidemických opatrení a odporúčaní počas pandémie ochorenia COVID-19.

            Manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR je zjednodušená verzia manuálov z predchádzajúceho školského roka 2020/2021. Je platný pre všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia (ŠKD, CVČ, ŠJ, VŠJ, ŠI, DC, RC, LVS, CPPPaP a CŠPP) bez ohľadu na zriaďovateľa.

            Ministerstvo za účelom udržania bezpečného prostredia v školách a školských zariadeniach a minimalizovania rizika zatvárania tried získava informácie od riaditeľov škôl o vývoji epidemiologickej situácie pravidelne pomocou online formulára, ktorý je zverejnený na webstránke https://covid2021.iedu.sk/.

            Tento formulár obsahuje otázky na rôzne možnosti vývoja epidemiologickej situácie v školách a triedach. Riaditeľ školy je povinný nahlasovať aktuálne informácie:

            1. každý pondelok, a zároveň
            2. bezodkladne pri každej zmene situácie v škole z dôvodu výskytu ochorenia COVID-19.

            Presné údaje umožnia ministerstvu rýchlo reagovať na situáciu v školách a primerane aktualizovať zavedené bezpečnostné opatrenia a odporúčania.

            Informácie o aktualizácii manuálu či iné dôležité informácie týkajúce sa prevádzky škôl v školskom roku bude ministerstvo zasielať emailom riaditeľom škôl, a aj učiteľom a riaditeľom odborov školstva na okresných úradoch.
             

            Súbory na stiahnutie

          • NÁSTUP DO ŠKOLY 2021/2022

             

            Vážení rodičia, zákonní zástupcovia, milí žiaci!

                 Začína sa školský rok 2021/2022. Verím, že ste si oddýchli, načerpali silu, aby sme sa do práce pustili s veľkým elánom. Súčasne sa tešíte na stretnutie s nami pedagógmi, spolužiakmi a s kamarátmi.  

            Vieme, že nástup nám sťažuje pandemická situácia (COVID 19). V záujme hladkého priebehu pri nástupe do školy Vás prosím, aby ste podrobne preštudovali pokyny k nástupu. 

            Pokyny, opatrenia, údaje  k nástupu, budú zverejnené na stránke (web, facebook) školy.

            V prípade nejasností, je potrebné kontaktovať triednych učiteľov, prípadne riaditeľa školy.

            Teším sa na stretnutie  a spoluprácu!

             

            PaedDr. Tímea Szegiová, riad. školy

             

             

          • OZNAM

            Dotácia na stravu v školskom roku 2021/2022

            Vážení zákonní zástupcovia!

                V nadväznosti na právne úpravy zákona o dotáciách, ktoré nadobudnú účinnosť dňa 01.08.2021 Vás informujeme o podmienkach poskytnutia dotácií na stravu detí v školskom roku 2021/2022.

            Od nového školského roku 2021/2022 nastali nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu: ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na daňový bonus.

            K posúdeniu oprávnenosti detí, ktoré žijú v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „deti v ŽM“):

            • je potrebné na ÚPSVaR Komárno najneskôr do 10.08.2021 predložiť nový Formulár na posúdenie príjmu vrátane podkladov ku konaniu v tejto veci (napr. doklad o príjme) s tým, že v takomto prípade, ak pôjde o dieťa v ŽM, bude oprávnené na poskytnutie dotácie na stravu od mesiaca september 2021;
            • potvrdenie a) že dieťa žije v domácnosti, ktorej príjem je najviac vo výške sumy ŽM, b) dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje PHN, c) dieťa bez nároku na zvýšený daňový bonus, ktoré zašle úrad zákonnému zástupcovi  alebo čestné prehlásenie je nevyhnutné bezodkladne predložiť žiadateľovi - škole.
          • Žiacky parlament

            Žiacky parlament pracoval pod vedením p. uč. Mgr. Marty Némethovej. Z ročníkov 5-9. zástupcovia sa vyjadrovali na schôdzach k správaniu žiakov, výchovno-vyučovacím výsledkom a k akciám organizovaných školou. Výbor sa schádzal mesačne raz a počas dištančného vyučovania sme sa videli on-line.

            Uskutočnili sa 5 schôdze.

            Na poslednej konanej sa p. uč. Némethová poďakovala za prácu a priala krásne prázdniny.

        • Projekty