• VYHODNOTENIE

            Expert geniality show

            Expert geniality show je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a žiakov stredných škôl. V tejto súťaži môžu žiaci predviesť svoje vedomosti, schopnosť čítať s porozumením, logické myslenie a správny úsudok. Za neľahkých podmienok, s prísnymi opatreniami, no predovšetkým s veľkou chuťou sa v utorok 30. novembra 2021 naši súťažiaci pustili do riešenia zadaných úloh. Niekto si pochvaľoval, niektorých potrápilo, ale stálo to za to. Zvládli to.  Radi súťažia, radi sa učia aj veci mimo školy a to teraz zužitkovali naplno. Súťaže sa zúčastnilo 9 odvážnych žiakov našej školy, ktorí mali chuť zmerať si sily s rovesníkmi z celého Slovenska. Popasovali sa s dvomi súťažnými témami. Úlohy neboli vôbec jednoduché. Súťažiaci mali možnosť vybrať si 2 témy z ponúkaných šiestich súťažných tém. Pri vyhodnotení mohli získať titul TOP EXPERT, ak sa umiestnili v celkovom poradí 1. – 100. mieste. Toto sa podarilo dvom žiakom našej školy, Ľubošovi Ondrejóovi z 5. ročníka a Filipovi Tóthovi z 8. ročníka.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a srdečne gratulujeme.

            Mgr. Alena Bazsóová – koordinátor súťaže

          • VYHODNOTENIE PROJEKTU

            Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

            Ako každý rok aj tohoročná súťaž o Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice nás veľmi potešila, a to hlavne žiakov. O to viac, že minulý rok sme sa súťaže pre dištančné vzdelávanie nevedeli zúčastniť. Téma tohoročnej súťaže: “Radostná podpora zážitkového učenia školskou knižnicou“ nás zaujala. Mali sme množstvo nápadov. Tak učitelia ako aj žiaci. V škole máme peknú knižnicu, do ktorej nám minulý rok z projektu Čítame radi pribudlo niekoľko nových titulov kníh.

            Cieľom súťaže bolo zábavnými formami práce s knihou podporiť u žiakov dobrý a trvalý vzťah ku knihe, školskej knižnici,  k čítaniu či poznávaniu nového. V projekte sme sa umiestnili na peknom 28. mieste. Súťaže sa zúčastnilo okolo 200 základných a stredných škôl z celého Slovenska.

             

            Deň školských knižníc bol zameraný na:

            • podporu zážitkového učenia školskou knižnicou

            • podporu dobrého vzťahu žiakov ku knihe, k čítaniu, ku knižnici, k poznávaniu nového

            • zopakovanie vedomostí o povesti a rozprávke hravou formou

            • poznanie histórie v období Veľkej Moravy v spojitosti so vznikom prvého slovanského písma a jazyka

            • tvorivé písanie, transformáciu textu

            • pokus o dramatizáciu pretransformovaného textu povesti Zakopaný meč pod Zoborom

            • využitie Vokatívu v slovenskom jazyku

            • rozvíjanie čítania s porozumením

            • literárne ale aj matematické činnosti rozvíjajúce kreativitu a fantáziu žiakov

            • aktivity zamerané na spoluprácu a kolegialitu

            • tvorivé trávenie voľného času

            • prácu s IKT, vedieť orientovať sa a vyhľadávať informácie na internete, na

            webových stránkach

            Zodpovedná p. uč. A. Labanczová

          • Čestné vyhlásenie

            Čestné vyhlásenie o pozitivite antigénového samotestu na ochorenie COVID-19 a o absolvovaní izolácie

            V EduPage bude čoskoro k dispozícii možnosť podať Čestné vyhlásenie o pozitivite AG samotestu a o absolvovaní izolácie.

            Školy môžu žiakom umožniť podávanie Čestného vyhlásenia o pozitivite AG samotestu a o absolvovaní izolácie elektronicky cez EduPage.Na základe uvedeného dátumu vykonania Ag samotestu s pozitívnym výsledkom tak škola eviduje u žiaka výnimku z karantény platnú po dobu 180 dní.

          • SÚŤAŽ YPSILON

            Ypsilon - slovina je hra

            V piatok 9. decembra 2021 riešilo 14 žiakov našej školy úlohy súťaže Ypsilon - slovina je hra. Je to zábavná súťaž pre žiakov základných škôl v predmete slovenský jazyk a literatúra. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať slovenský jazyk ako vyučovací predmet. Cieľom súťaže je zbaviť žiakov negatívnych pocitov, ktoré sa často spájajú s výučbou tohto predmetu. Do súťaže sa v 4. ročníku zapojilo 7 žiakov; v 5. ročníku 2 žiaci; v 6. ročníku 2 žiaci a v 7. ročníku 3 žiaci. Mali vyriešiť testové úlohy, ktoré preverili ich schopnosť čítať s porozumením, riešiť rôzne tajničky a viacero tvorivých úloh. Na vyplnenie testu mali 45 minút a už vieme aj výsledky, ktoré visia na nástenke na dolnej chodbe.

             

            Všetci súťažiaci získali diplom, sladkú odmenu a tí najlepší aj pero. Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutoční na konci školského roka 2021/2022.

            Tešíme sa na ďalší ročník súťaže.

             

            1. miesto:

              Ľuboš Ondrejó (5. roč.) 100%
            2. miesto:

              Tamás Novák (4. roč.) 96%
              Rebeka Szitásová (7. roč.) 96%
            3. miesto:

              Zoltán Matušek (4. roč.) 92%
              Ronald Gažo (4. roč.) 92%
              Adem Braham (6. roč.) 92%
              Rebeka Mészárosová (7. roč.) 92%

             

            Úspešní riešitelia:

            Viktor Szitás (4. roč.)

            Nimród Karkó (4. roč.)

            Petra Töröttőová (4. roč.)

            Laura Koczkásová (7. roč.)

            Bettina Baranyaiová (6. roč.)

            Rebecca Karkó (5. roč.)

            Ádám Juhász (4. roč.)

             

            Mgr. Alena Bazsóová – koordinátor súťaže

          • IINFORMÁCIA

             

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Dovoľujeme si Vás upozorniť, že dňom 25. januára 2022 nadobudla účinnosť vyhláška č.7 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k izolácii osôb pozitívnych na ochorenie COVID – 19 a karanténe osôb, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19.

            Podľa citovanej vyhlášky sa mení dĺžka karantény u osôb pozitívnych na ochorenie COVID - 19 na 5 dní odo dňa vykonania testu, alebo odo dňa objavenia sa klinických príznakov. Karanténa osôb po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID – 19 končí uplynutím 5 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie, pokiaľ sa u tejto osoby nevyskytli klinické príznaky ochorenia znemožňujúcu pracovnú činnosť.

            Po ukončení karantény je osoba od 6. rokov veku po dobu 5 dní povinná mať prekryté dýchacie cesty respirátorom FFP2 bez výdychového ventilu, alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom. 

            U žiakov v škole a školskom zariadení možno použitie respirátora nahradiť použitím inej preventívnej ochrannej pomôcky.

            Úzky kontakt je kontakt s osobou pozitívnou na ochorenie, ak pri tomto kontakte nemali prekryté horné dýchacie cesty respirátorom typu FFP2 a boli v priamom fyzickom kontakte, alebo osoby boli od seba vo vzdialenosti menšej ako 2 metre dlhšie ako 5 minút, alebo osoby boli v interiérovom, alebo inak uzavretom priestore dlhšie ako 5 minút, alebo osoby cestovali spoločne dopravným prostriedkom dlhšie ako 5 minút.

            Aktuálne platné vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky sú verejne prístupné na webových sídlach úradov: www.uvzsr.sk a www.ruvzkn.sk.

            Poznamenávame, že výklad resp. uvedená informácia nemá právnu závažnosť ani neslúži ako záväzná interpretácia platnej legislatívy.

          • NÁVRAT DO ŠKÔL

            ŽIACI SA VRÁTIA DO ŠKÔL V PLÁNOVANOM TERMÍNE 10. JANUÁRA 2022.

            • Prezenčné vyučovanie začne v tomto termíne v materských, základných i stredných školách.
            • Minister školstva vyzval rodičov, aby žiakov pred nástupom pretestovali a aby sa žiaci ideálne testovali v prvých týždňoch 2x do týždňa.
            • Fungovanie škôl sa bude opäť riadiť Školským semaforom.
            • Na školách budú podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva naďalej povinné rúška.
            • Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka (Príloha č. 1).
            • Žiak s príznakmi musí zostať doma. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára.
          • SÚŤAŽ

            iBOBOR

             

            Začiatkom novembra (8.-12.11.2021) sme sa zapojili do celoslovenkej informatickej súťaze iBobor. 

            Gratulujeme našim trom úspešným riešiteľom.

          • CELOSLOVENSKÁ KAMPAŇ

            ČERVENÉ STUŽKY

             

            Aj naša škola sa zapojila do 15. ročníka celoslovenskej kampane „Červené stužky“, ktorá sa uskutočnila v rámci svetového dňa boja proti AIDS. Kvôli momentálnej situácii diania na Slovensku sme nestihli urobiť všetky naplánované aktivity. Projekt sme podporili kútikom k danej problematike, kde sme umiestnili nielen práce našich žiakov, ale aj plagát kampane. Žiaci deviateho ročníka nemohli tento rok pripínať vlastnoručne vyrobené červené stužky. Na podporu uvedomenia si významu Svetového dňa boja proti HIV/AIDS sme zorganizovali aktivity v triedach. Aktivity bolo možné realizovať len s jednou skupinou žiakov z hľadiska rešpektovania opatrení v súvislosti s COVID -19. Vždy to bol koordinátor, triedny učiteľ a jeho žiaci. „Výchovno-vzdelávaciu štafetu“ samozrejme prevzali triedni učitelia. Na hodinách sa prostredníctvom prednášok a prezentácií žiaci oboznámili s problematikou HIV/AIDS. Po nadobudnutí potrebných informácií sa pustili do práce. Spoločne sa zapojili do tvorby plagátov na tému „Červená stužka okolo našej školy“. Pracovali po triedach. Napriek tomu, že tvorba plagátov bola časovo náročná, zvládali ju výborne. Po dokončení boli všetky práce vystavené na chodbe prvého poschodia. Žiaci našej školy vyjadrili svoje myšlienky o infekcii HIV a o chorobe AIDS prostredníctvom plagátov, či literárnej tvorby, z ktorých každý nesie so sebou nejaké posolstvo.

            Aj napriek tomu, že v tejto chvíli sa zameriavame najmä na súčasné ochorenie COVID-19, kampaň Červené stužky nie je zbytočná. Pri oboch ochoreniach je potrebné zaujať spoločný postoj a venovať sa prevencii. Dôležité je vykonávať preventívne opatrenia, šíriť poznatky a informácie o týchto ochoreniach, používať ochranné prostriedky a nevystavovať sa nebezpečenstvu. Je potrebné, aby sme žiakov s touto témou oboznámili a rúcali predsudky, ktoré sú s týmto ochorením spojené. Je potrebné krok po kroku túto tému otvárať a správne formovať pohľady ľudí na toto ochorenie.

            Mgr. Alena Bazsóová – koordinátor prevencie

          • OZNAM

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

             

            Riaditeľka Základnej školy Bátorove Kosihy,

            podľa § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove

            a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov

            v znení neskorších predpisov,

            poskytujem riaditeľské voľno,

            od 01.12.2021 do 03.12.2021

            z prevádzkových dôvodov.

             

            V Bátorových Kosihách, 30.11.2021            PaedDr. Tímea Szegiová, riad. školy

             

             

        • OKTÓBER
          • OKTÓBER

            JESENNÁ BRIGÁDA

            V piatok 22. októbra sme zvládli ďalšiu skvelú spoločnú akciu detí a zamestnancov školy.

            Vysokú latku nasadila hneď na začiatku partia silných chlapcov, ktorá pod vedením pani učiteľky Tužinčinovej, preniesla drevené palety zo zadnej časti areálu do prednej, kde sa nám takto podarilo vytvoriť príjemné miesto na posedenie. Paletové sedenie vyrobili chlapci spolu s pánom učiteľom Szegim. Počas brigády sa nám piknikové sedenie ihneď zaplnilo všelijakými dobrotami, takže počas práce nikto netrpel hladom ani smädom.

            Objednané krásne počasie dorazilo včas, a tak sa nám podarilo urobiť riadny kus práce. Upratovacia čata, ktorú tvorili najmä žiaci z druhého stupňa, pod vedením triednych učiteľov poupratovala skladové priestory a žiaci z prvého stupňa vyčistili celý areál od odpadu, pohrabali opadané lístie a zvyšky rastlín. Absolútnym hrdinstvom však bolo vytvorenie jesenného zátišia v priestoroch pod brezami.

            Zahanbiť sa ale nedali ani pani učiteľky a vychovávateľky, ktoré vysadili sirôtky a chryzantémy, takže po tejto brigáde máme krásne nové zátišie s nádychom jesene. Sirôtky a chryzantémy zakúpilo Občianske združenie JUNIOR, za čo im patrí naše poďakovanie.

            Samozrejme poďakovanie patrí aj všetkým, ktorí sa piatkovej brigády zúčastnili a svojím kusom práce pomohli skrášliť a skvalitniť areál školy. Okrem toho, že sme veľa pracovali, prežili sme veľmi príjemné slnečné predpoludnie a to je to, na čom nám všetkým záleží. A. Bazsóová

        • Projekty